by

In: Weblog

Reacties uitgeschakeld voor Live chat voor WordPress

Er zijn meerdere live chat modules op de markt. Deze chat programmaatjes zijn een geweldige tool en maken het eenvoudig voor bezoekers om snel een vraag te stellen over een bepaald product of dienst terwijl ze op je website of webshop rondkijken.

Met name voor webshops zijn deze tools populair aangezien de grens lager ligt voor een bezoeker om even snel een vraag te stellen over een product. Bijvoorbeeld om te vragen wat er nou precies allemaal in de verpakking zit of gewoon meer willen weten over het product zelf. Maar ook voor dienstverlenende bedrijven, van ZZP-er, MKB tot grotere, internationaal opererende, bedrijven is het een goede uitkomst en eigenlijk verbazen we ons er over dat er niet meer (met name MKB) bedrijven gebruik maken van dergelijke tool.

Werking live chat?

De bezoeker ziet (vaak rechtsonder) in het beeld een klein venstertje waar ze, na het aanklikken hiervan, een vraag kunnen stellen aan de operator. Het venstertje geeft aan of de operator ‘online’, ‘away’ of ‘offline’ is op dat moment. Staat de status op ‘away’ of ‘offline’ kan de bezoeker in veel gevallen eenvoudig een berichtje achterlaten, welke via e-mail zal worden verzonden naar de eigenaar van de website. Omdat het chatvenster altijd -niet storend- zichtbaar is op de website is de drempel voor het contact opnemen laag en redelijk anoniem.

Ook is het vaak mogelijk om standaard berichten te pushen naar de bezoeker met de vraag of deze hulp nodig heeft. Dit kan door sommige bezoekers als vervelend worden ervaren en dus moet dit ‘handigheidje’ wel voorzichtig worden ingezet.

De meeste chatprogramma’s houden bij waar de bezoeker zich op dat moment bevind en dus is het voor de operator makkelijker deze klant te woord te staan. De uitgebreidere programma loggen zelf het IP-adres van de bezoeker en dus is het mogelijk om bijvoorbeeld chat historie in te zien van de bezoeker of zelfs te kijken wat voor soort klant u voor u heeft, mits het chat-programma is geïntegreerd met uw CRM-systeem. De meeste plug-in bieden deze mogelijkheid (vaker in de betaalde/duurdere pakketten).

Kosten live chat

De kosten voor het gebruik van de live chat plug-ins loopt nogal uiteen. Het verdienmodel van de meeste plug-ins werkt als volgt: een maandelijke bedrag voor het gebruik van de tool op basis van het aantal operators (of lees: afdelingen). Deze gemiddelde prijs ligt ergens tussen de $9,- en $49,- dollar per maand per operator, afhankelijk van de aanbieder.

Top 5 live chat voor WordPress

Voor WordPress zijn er verschillende plug-ins beschikbaar, we noemen er een paar:

1. Comm100
Deze tool word ingezet door de wat grotere bedrijven, zoals de naam al een beetje doet vermoeden en is met name geschikt voor de wat meer complexere vraagstukken van klanten of voor bedrijven met meerdere afdelingen (en expertises). Deze module maakt het bijvoorbeeld mogelijk om chats te forwarden, content op te roepen uit een FAQ-database en is inzetbaar voor meerdere websites (vanuit 1 omgeving). Ook kunnen bezoekers naar afloop het gesprek een waardering en/of feedback geven.

Kosten: Van $21 tot $49 per operator per maand
Website: www.livechat.comm100.com

2. AliveChat
Deze live chat onderscheid zich door de mogelijkheid voor de bezoeker zijn telefoon nummer achter te laten, waarna er meteen telefonisch contact kan zijn. Dit is een optionele module (AliveDial) die kan worden geïntegreerd met de chat. Het geheel is mooi vormgegeven, kan worden geintegreerd binnen Social Media kanalen, en heeft een enquête mogelijkheid.

Kosten: Van $29,95 tot $97,95 per maand (voor 2 operators), met meerprijs voor meerdere operators
Website: www.websitealive.com

3. ClickDesk
Clickdesk is een uitgebreidere tool die zich onderscheid door integratie van Voice, Social Media en de mogelijkheid om de chats af te handelen via Skype en Google Talk. De integratie van een (Twitter look-alike) helpdesk maakt deze tool meer dan een gewone chat-module. Het internationale karakter en de gebruiksvriendelijkheid (het afhandelen van chats in een vertrouwde omgeving) maakt deze tool interessant.

Kosten: Gratis (tot 30 chats, 1 operator) tot $14,99 per operator per maand
Website: www.clickdesk.com

4. Live chat
Qua interface is dit een van de mooiere modules. Ook is het mogelijk om deze te gebruiken binnen Facebook, wat er handig is voor organisaties die veel volgers hebben op Facebook. Ook de sneak-peak preview om te zien wat er getypt wordt (voor verzending) is handigheidje.

Kosten: Van $36 tot $59 per maand
Website: www.livechatinc.com

5. Zopim
Dit is de module die we zelf graag gebruiken, vanwege de eenvoud en gebruikersgemak. De gratis versie is al goed te gebruiken, de betaalde versie heeft wat meer mogelijkheden, zoals het uitgebreider customizen van de chat box, het inzien van statistieken en het aangaan van meerdere chats tegelijkertijd. Ook de app werkt erg goed.

Kosten: Gratis voor lite versie tot $20,- per operator per maand
Website: www.zopim.com

PS: Dit is een affiliate link. Meer informatie over: affiliate marketing.